Ministria e Bujqësisë njofton se pjeshka e kontaminuar me nikel nga Divjaka është asgjësuar në Kroaci dhe nuk është kthyer në Shqipëri. Në një komunikatë të datës 22 gusht, theksohet se një sasi prej 5,562 kg pjeshkë, e cila kishte përmbajtje nikel mbi normat e lejuara, u dërgua për eksport dhe u asgjësua menjëherë pasi arriti në destinacionin e saj. Nikeli është një metal i rëndë dhe potencialisht kancerogjen, i cili mund të shkaktojë sëmundje të rrezikshme për shëndetin.
Ekspertët e sigurisë ushqimore, si Kapllan Sulaj, shpjegojnë se ndikimi i niklit në shëndet përfshin nuk vetëm rrezikun e sëmundjeve alergjike, por gjithashtu ndikon negativisht në aparatin e frymëmarrjes. Edhe pse Autoriteti Kombëtar i Ushqimit (AKU) ka siguruar se ky produkt nuk ka hyrë në tregun vendas, çështja e kontaminimit mbetet e pazgjidhur. Nuk është sqaruar se si nikel i rëndë arriti të gjendej në produkt, por ekspertët sugjerojnë se një mundësi është përdorimi i pesticideve që përmbajnë metale të rënda.
Pesticidet moderne, sipas Sulajt, mund të përmbajnë nikël dhe kështu të prekin bimët. Një tjetër hipotezë është se ndotja mund të ketë ardhur nga vaditja e tokës me ujë nga lumenjtë Devoll ose Shkumbin, të cilët janë të njohur për përmbajtjen e metaleve të rënda. Eksperti Shpend Ahahini nënvizon nevojën për analiza të mëtejshme për të sqaruar burimin e kontaminimit.
Sistemi i gjurmueshmërisë që është përmendur në komunikatën e ministrisë nuk duhet të shërbejë vetëm për të përcaktuar lokacionin e produktit, por gjithashtu duhet të ofrojë informacion të qartë mbi arsyet përse nikel ka rezultuar në pjeshkë. Kjo përfshin përgjegjësinë e fermerëve, cilësinë e tokës dhe ndotjen potenciale nga uji. Rëndësia e sigurisë ushqimore dhe transparencës në proceset e prodhimit është thelbësore për mbrojtjen e konsumatorëve dhe për parandalimin e incidenteve të ngjashme në të ardhmen.