Një studim afatgjatë nga Suedia sugjeron se konsumimi i djathrave dhe kremrave me yndyrë të plotë mund të lidhet me një rrezik më të ulët të zhvillimit të demencës. Ky hulumtim, i publikuar në revistën “Neurology”, e ndoqi një grup prej 27,670 të rriturish, të cilët ishin mesatarisht 58 vjeç kur u bashkuan me studimin. Gjatë një periudhe rreth 25 vjeçare, 3,208 individë u diagnostikuan me demencë.
Gjatë studimit, pjesëmarrësit raportuan konsumimin e ushqimeve në një javë dhe diskutuan metodat e përgatitjes së ushqimeve me studiuesit. Rezultatet treguan se ata që konsumonin së paku 50 gramë djathë me yndyrë të plotë në ditë, siç është cheddar ose Brie, kishin një rrezik më të ulët për demencë krahasuar me ata që konsumonin më pak se 15 gramë. Kjo lidhje përjashton të gjitha produktet e qumështit, pasi alternativa të tjera me yndyrë të ulët nuk treguan të njëjtat efekte.
Një nga gjetjet kryesore ishte se konsumimi i djathrave me yndyrë të plotë ishte i lidhur me një rrezik 13 për qind më të ulët për demencë dhe një rrezik 29 për qind më të ulët për demencën vaskulare. Po ashtu, konsumimi i kremrës me yndyrë të plotë (20 gramë në ditë) ishin gjithashtu të lidhura me një rrezik 16 për qind më të ulët për demencë.
Megjithatë, studiuesit paralajmërojnë se studimi nuk provon një lidhje shkakësore dhe se faktorë të tjerë si aktiviteti fizik, dieta e balancuar dhe shkëputja nga duhani, luajnë një rol më të madh në parandalimin e demencës. Dr. Richard Oakley nga Shoqata e Alzheimerit thekson se hulumtimi tregon se fokusimi në një ushqim të vetë nuk është zgjidhja për uljen e rrezikut të demencës.
Profesorja Tara Spires-Jones gjithashtu theksoi se ndryshimet në dietë dhe stilin e jetesës për gjatë 25 viteve ishin të mundshme. Prandaj, jeta e shëndetshme përfshin një dietë të balancuar, ushtrime të rregullta dhe aktivitete cilësore për stimulimin kognitiv që ndihmojnë në forcimin e shëndetit të trurit. Kështu, nuk ka prova të forta që një ushqim i vetëm mund të mbrojë nga demenca.











