Një hulumtim i ri i bërë nga disa shkencëtarënga Holanda, tregon se nivelet e rritura të CO2 po çojnë në ndryshime në përbërjen e produkteve bujqësore bazë si orizi dhe elbi, duke i bërë ato më të pasura me kalori, por më të varfra me lëndë ushqyese kryesore si proteina, hekuri dhe zinku. Kjo do të thotë që ushqimi që hamë mund të jetë më i lartë në kalori, por më pak ushqyes, gjë që mund të kontribuojë në shtimin në peshë.
Hulumtimi forcon lidhjen midis ndryshimeve klimatike dhe shëndetit, duke ofruar një dimension të ri për pasojat e rritjes së përqendrimeve të CO2 në atmosferë.
“Siguria ushqimore është e kërcënuar, edhe nëse siguria ushqimore mbetet e kënaqshme. Ushqimi po bëhet më kalorik dhe më pak ushqyes. Si rezultat, njerëzit mund të përballen me shkallë më të larta të obezitetit, sisteme imunitare të dobësuara dhe më shumë sëmundje kronike”,- thonë studiuesit nga Universiteti i Leidenit.
Në përgjithësi, gjetjet sugjerojnë se njerëzit mund të kenë nevojë të përshtasin modelet e tyre të të ngrënit në të ardhmen, ose të gjejnë më shumë hapësirë ??dhe pajisje për të rritur kultura të ngrënshme në kushte të veçanta me nivele të CO? të kontrolluara më me kujdes.
Hulumtuesit paralajmërojnë se ndikimi i rritjes së niveleve globale të CO? tashmë po reflektohet në nivelet e tij në ajër krahasuar me dekadat e mëparshme.










