Japonia nuk mund të prodhojë mjaftueshëm çaj matcha për të përmbushur kërkesën globale.
Për shkak të rritjes së kërkesës ndërkombëtare, veçanërisht nga SHBA, Evropa dhe Kina, Japonia po përballet me një mungesë të çajit matcha, sipas raporteve nga kooperativat bujqësore japoneze dhe prodhuesit e çajit.
Rajone si Uji në Kyoto dhe Nishio në Aichi – të njohura për prodhimin e matcha-së premium – po hasin vështirësi për të përmbushur nevojat e eksportit, pasi procesi tradicional i prodhimit është i ngadaltë dhe kërkon shumë punë dore.
Eksportet e matcha-së nga Japonia janë më shumë se dyfishuar gjatë dekadës së fundit, por furnizimi i kufizuar i gjetheve të çajit të rritura nën hije dhe të mbledhura me dorë nuk arrin të përmbushë kërkesën.
Prodhuesit paralajmërojnë se nëse kjo presion vazhdon, mund të ndikojë në cilësinë dhe qëndrueshmërinë e prodhimit në planin afatgjatë.