Shqipëria ka krijuar kushtet për eksportin e vajit të ullirit vetëm dy vite më parë, por tani përballet me probleme të tjera që pengojnë këtë proces. Një fabrikë në Papër, Elbasan, ka ndjerë një rritje të kërkesës për vaj ulliri në SHBA, por nuk është në gjendje ta përmbushë këtë kërkesë për shkak të mbetjeve të pesticideve.
Prodhuesi Ritch Doçi shprehet se prania e pesticideve, e cila është bërë një çështje alarmante në vend gjatë dhjetë viteve të fundit, ka dështuar rëndë prodhimin e vajit të ullirit. Më parë, kishte mundësi për të gjetur vaj ulliri bio edhe pa certifikatë, por tani situata është përkeqësuar, pasi mbetjet janë të larta. Kjo, sipas tij, dëmton jo vetëm fabrikat dhe prodhuesit, por gjithashtu kërcënon fermerët, të cilët përballen me një produkt të pazbuluar dhe pa treg.
Doçi shprehet se mbetjet e pesticideve po i ndikojnë drejtpërdrejt prodhuesit, duke nxjerrë në pah nevojën e formimin të komuniteteve me ekspertë për kontrollin e pesticideve dhe mbështetje për fermerët. Ai thekson se prodhuesit i kanë ndjerë dëmet financiare, por fermerët ende nuk e kanë kuptuar plotësisht pasojën e situatës. Ai paralajmëron se kjo është një valë që do t’i prekë ata së shpejti.
Qarku i Elbasanit njihet si një nga prodhuesit kryesorë të vajit të ullirit në Shqipëri, por përballë standardizimit të çmimeve, fermerët dhe prodhuesit po përballen me vështirësi të rënda. Problemet me pesticideve janë bërë një pengesë e madhe që mund të dëmtojë seriozisht tregun e vajit të ullirit dhe të ardhurat e këtij sektori vital për ekonominë shqiptare. Institucionet dhe strukturat përkatëse duhet të ndërhyjnë për të garantuar një mbikëqyrje më të mirë dhe për të krijuar një mjedis të favorshëm për prodhimin e vajit të ullirit, në mënyrë që të mbrojnë interesat e fermerëve dhe të industrisë në tërësi.










