Një vazë e çmuar egjiptiane është ribërë në rrënojat e Pompeyanës, në zonën e njohur si ‘ushqim street’ të antikitetit, duke zbuluar lidhje kulturore dhe tregtare të papara midis dy civilizimeve.
Sipas Parkut Arkeologjik të Pompeyanës, objekti i zbuluar në kuzhinën e Thermopoliumit të Regio V paraqet “scena gjuetie në stil egjiptian, të prodhuara në Aleksandri, Egjipt”, dhe konsiderohet si një provë e përzierjes së pasur të kulturave që kontribuan në jetën e përditshme në Pompeyanë, para se qyteti të shkatërrohej nga shpërthimi i Vezuvit në vitin 79 pas Krishtit.
Thermopoliumi ishte një restorant i vjetër me shpejtësi, ku shërbeheshin pije dhe ushqim të ngrohtë, duke ofruar mundësinë që pompeyanët të hanin jashtë. Gjetjet arkeologjike kanë identifikuar së paku 80 ndërtesa të ngjashme.
Thermopoliumi, ku u gjet vazoja egjiptiane, u rindërtua gjatë gërmimeve të vitit 2020, dhe aty ndodhen mbetjet e gjurmëve të ushqimit, amfora dhe shishe për transportimin e ushqimit, ndërsa muret e mbetura tregojnë figura kafshësh, ndoshta të therura e të shitura në vend.
Gabriel Zuchtriegel, drejtori i gërmimeve në Pompeyanë, shprehet se “këtu sheh një kreativitet në mobilimin e hapësirave të shenjta dhe profane, si altarët shtëpiake dhe kuzhinat, me objekte që tregojnë kalueshmërinë dhe lëvizshmërinë e shijeve dhe stilit, ndoshta edhe të ideve fetare në Perandorinë Romake.”
Ai gjithashtu thekson se kontaktet mes kulturave të ndryshme nuk ishin vetëm për elitën e qytetit, por gjithashtu ishin të pranishme në ambiente të zakonshme, duke e bërë këtë pikë të rëndësishme në promovimin e formave kulturore dhe fetare të Lindjes, përfshirë kultet egjiptiane.
Në Thermopolium janë zbuluar gjithashtu dhoma shërbimi, me një kuzhinë në katin e parë dhe një apartament të vogël në katin e sipërm për menaxherët e biznesit, që ishin organizuar në një mënyrë funksionale, me një banjo pranë hyrjes dhe një zonë për ruajtjen e amforave dhe enëve të lëngjeve. Ky zbulim e ilustron më tej dinamizmin dhe larmishmërinë e jetës sociale në Pompeyanë e lashtë.










