Chefët italianë dhe traditat e tyre kulinare janë shpallur si modele për t’u ndjekur dhe mbrojtur nga agjencia kulturore e Kombeve të Bashkuara, UNESCO. Në një takim që u mbajt në Nju Delhi të mërkurën nga Komiteti Ndërqeveritar i UNESCO-s, u mor një vendim unanim për të shpëtuar kuzhinën italiane në listën e Trashëgimisë Kulturore Tëpatunduese të Njerëzimit. Kjo është kuzhina e parë në botë që njihet në tërësinë e saj.
Komiteti e përshkroi kuzhinën italiane si një “përzierje kulturore dhe sociale e traditave kulinare,” e cila njihet si një mënyrë për të kujdesur për veten dhe të tjerët, duke shprehesh dashuri dhe ripërtrirë rrënjët kulturore, duke ofruar mundësi për komunitetet për të ndarë historinë e tyre dhe për të përshkruar botën rreth tyre.
Kujdesi ndaj përbërësve dhe momentet e ndara rreth tryezës janë gjithashtu theksuar nga komiteti, i cili e cilëson kuzhinën italiane për përdorimin e materialeve të papërpunuara, sezonale dhe ushqimeve artizanale. “Njerezit e të gjitha moshave dhe gjinive participojnë, duke shkëmbyer receta, sugjerime dhe histori, ku gjyshërit shpesh i kalojnë gjellët tradicionale nipërve dhe mbesave,” theksohet në dokumentim.
Kultura e kuzhinës italiane është gjithashtu e njohur për “recetat e anti-plehrave,” duke ndihmuar në ruajtjen e një ndjesie të qëndrueshmërisë dhe promovimin e biodiversitetit biokulturor të Italisë. Një diskurs kolektiv dhe në vazhdim rreth ushqimit ndikon në mënyrën se si konsumohen ushqimet, qoftë në tryze deri në shkolla, mensa, ose tavernat tradicionale.
Ky njohje nga organizata kulturore dhe trashëgimore e KB-së është pritur mirë nga qeveria italiane. Kryeministrja Giorgia Meloni shprehu krenari me një mesazh video, duke e quajtur këtë një rekord që na bën krenar si kuzhina është ambasadori ynë më i fuqishëm. Kjo krenari gjithashtu përkthehet në përfitime ekonomike, me një treg të kulturës dhe kuzhinës që kap shifrën e 250 miliardë eurove në nivel botëror, sipas qeverisë italiane.










