Traditat ushqimore të Krishtlindjeve në Portugali nuk duhet të nënvlerësohen, kështu që është e këshillueshme të bëni pak aktivitet fizik, ndoshta duke shkuar për të blerë dhurata.
Ndryshe nga disa vende që krenohen me tabela të pasura, portugezët janë më të përmbajtur. Disa familje konsumojnë gjel deti, ndërsa të tjerat në veri preferojnë pulën ose, më së shumti, “bacalhau com todos” – peshku i kripur me patate, lakër, veze dhe grurë.
Megjithatë, kjo është vetëm pjesa e parë e festimeve. Problemi i vërtetë për ata që frikësohen nga pesha është sasia e madhe e ëmbëltoreve. Portugezët konsumojnë shumë ëmbëlsira gjatë Dhjetorit, duke filluar që në fillim të muajit dhe duke vazhduar deri në Ditën e Tre Mbretërve. Shumica e ëmbëltoreve përmbajnë shumë sheqer dhe vezë dhe shpesh janë të skuqura, duke rritur kaloritë.
Përveç ëmbëlsirave si “rabanadas” (trajtat e arta), “sonhos” (dëshira) dhe “bolo rei” (kek i mbretit), shumë familje kanë tradita të ndryshme të gatuarit. Carla Gonçalves, për shembull, kalon tri ditë për të përgatitur ëmbëlsirat për tryezën e Krishtlindjeve, duke përfshirë përgatitjet dhe fermentimin e brumit.
Një nga ëmbëltoret më të njohura është “bolo rei”, një kek i përbërë nga brumi i ndarë me fruta të thata, origjinale në një traditë që daton nga fundi i shekullit të 19-të. Edhe pse zakonisht përfshinte një fasule dhe një tost për të sjellë fat, këto elemente janë strikte tani dhe shumica e kekëve sot nuk i përmbajnë më ato.
Në Lisbonë, dyqanet e ëmbëltoreve janë gjithashtu të ngarkuara me porosi, sidomos në ditët e fundit para Krishtlindjeve. Dyqani më i njohur, 1800, shembuj mban një traditë të fortë dhe përjeton një fluks të madh shitjesh gjatë festave.
Përfundimisht, Krishtlindjet në Portugali janë një përzierje traditash dhe sakrificash që gatuajnë festat, por gjithashtu sjellin disa rreziqe për ata që shqetësohen për peshën. Të gjithë këto tradita bëjnë që festat të jenë të paharrueshme. Gëzuar festat!










