Ngrënia e ushqimit nga enë plastike mund të rrisë ndjeshëm mundësinë e dështimit kongjestiv të zemrës. Kështu ka zbuluar një studim i ri ndërsa studiuesit dyshojnë se kanë identifikuar arsyen. Sipas tyre ndryshimet në mikrobiomën e zorrëve shkaktojnë inflamacion që dëmton sistemin e qarkullimit të gjakut.
Studimi i ri me dy pjesë nga studiuesit kinezë, i botuar në Science Direct shton provat në rritje të rreziqeve që lidhen me të ngrënit nga enët plastike dhe përditëson provat e mëparshme që lidhin kimikatet në plastikë me sëmundjet e zemrës.
Autorët përdorën një qasje me dy pjesë, së pari duke parë se sa shpesh mbi 3000 njerëz në Kinë hanin nga kontejnerët e ushqimit plastik dhe nëse kishin sëmundje të zemrës. Ata më pas i ekspozuan minjtë ndaj kimikateve plastike në ujë që i zien dhe i derdhën në enë ushqimore për të nxjerrë kimikatet.
“Të dhënat zbuluan se ekspozimi me frekuencë të lartë ndaj plastikës lidhet ndjeshëm me një rrezik të shtuar të dështimit kongjestiv të zemrës,” vunë në dukje autorët.
Plastika është e lidhur me rreth 20,000 kimikate, dhe shumë prej tyre, si BPA (bisphenol A), ftalatet dhe PFAS (substancat e perfluorizuara të alkiluara), paraqesin rreziqe për shëndetin. Kimikatet gjenden shpesh në paketimin e ushqimeve dhe ushqimeve dhe janë të lidhura me një sërë problemesh, nga reduktimi i fertilitetit e deri te kanceret.
Edhe pse studiuesit në punimin e ri nuk testuan se cilat kimikate specifike u kulluan nga plastika, ata vunë re lidhjen midis përbërjeve të zakonshme plastike dhe sëmundjeve të zemrës, si dhe një lidhje të mëparshme midis mikrobiomës së zorrëve dhe sëmundjeve të zemrës.
Ata vendosin ujë të valë në kontejnerë për një, pesë ose 15 minuta, sepse kimikatet plastike çlirohen me ritme shumë më të larta kur përmbajtja e nxehtë vendoset në kontejnerë – studimi citon hulumtimet e mëparshme që zbuluan se deri në 4.2 milionë grimcat mikroplastike për centimetër katror mund të rrjedhin nga enët plastike të ngrohura në mikrovalë.
Autorët më pas i dhanë minjtë të pinin ujin e kontaminuar me plastikë për disa muaj, dhe më pas analizuan mikrobiomën e zorrëve dhe metabolitët në feces. Ata gjetën ndryshime të dukshme.
“Gëlltitja e plastikës së rrjedhur ndryshoi mikromjedisin e zorrëve, ndikoi në përbërjen e mikrobiotës së zorrëve dhe modifikoi metabolitët e saj, veçanërisht ato që lidhen me inflamacionin dhe stresin oksidativ”, shkruajnë autorët.
Më pas ata kontrolluan indin e muskujve të zemrës së minjve dhe zbuluan se ai ishte dëmtuar. Studimi nuk gjeti asnjë ndryshim statistikor në ndryshimet dhe dëmtimet midis minjve të ekspozuar ndaj ujit që kishin rënë në kontakt me plastikën për një minutë, krahasuar me pesë ose pesëmbëdhjetë minuta.
Studimi nuk jep rekomandime se si konsumatorët mund të mbrohen, por besohet gjerësisht se duhet të shmangim vendosjen e enëve plastike të ushqimit në furrat me mikrovalë ose vendosjen e ushqimit të nxehtë në enë të tilla. Zëvendësimi i enëve dhe enëve plastike në shtëpi me alternativa të bëra prej qelqi, druri ose çeliku inox është gjithashtu i dobishëm.