Postimet e fundit në internet kanë shpërndarë informacionin se Italia është bërë vendi i parë në botë që ndalon mishin e kultivuar në laborator, duke rihapur një debat mbi sigurinë dhe konsumimin e tij. Një postim në Instagram dhe X paraqet Kryeministren Giorgia Meloni duke njoftuar ndalimin e “mishit të kultivuar të Bill Gates”, duke sugjeruar një konspiracion të lidhur me biznesmenin amerikan.
Në të vërtetë, Italia miratoi një ligj në vitin 2023 që ndalon mishin e kultivuar dhe etiketat si “steak” dhe “salami” për produktet bimore, me ndëshkime deri në 60,000 euro për kompanitë që nuk e respektojnë. Mirëpo, ky ligj nuk është ndonjë zhvillim i ri dhe nuk ishte i dedikuar specifikisht ndaj Gates. Analistët e kanë cilësuar si “mëndje e pavend” ligjin, pasi Italia e miratoi atë para përfundimit të periudhës së shqyrtimit nga BE-ja, duke rrezikuar që gjykatat ta heqin si të pavlefshmëm.
Ende nuk ka pasur miratim nga BE për produktet e mishit të kultivuar, përveç një aplikimi nga një kompani franceze për foie gras të kultivuar, i cili është ende në shqyrtim. Agjencia Evropiane e Sigurisë ushqimore (EFSA) përqendrohet në sigurinë e produkteve, dhe do të vazhdojë të analizojë aplikimet për mish të kultivuar në një rast specifik.
Italianët nuk janë të vetmit që shfaqin shqetësime mbi mishin e kultivuar; Hungaria po ashtu miratoi një ndalim, përveçse për përdorim mjekësor dhe veterinar. Megjithatë, kjo ndalesë rrezikon lëvizjen e lirë të mallrave në BE. Ndërkohë, Shqipëria dhe disa vende si Singapori dhe SHBA kanë miratuar disa produkte të tillë.
Pavarësisht avantazheve si mirëqenia e kafshëve dhe reduktimi i pesticideve, ndihma ekonomike dhe mundësitë për punësim janë diskutuar. Megjithatë, disa shqetësime vazhdojnë, përfshirë vështirësitë e mundshme për fermerët dhe pasojat mjedisore. Pranimi i konsumatorëve do të jetë një faktor kyç për suksesin e mishit të kultivuar në Evropë, dhe shumë njerëz mbeten të pasigurt.









