Fasulet dhe thjerrëzat janë burime të shkëlqyera të fibrave, proteinave, hekurit dhe magnezit, duke i bërë ato ndër ushqimet më të shëndetshme dhe të dobishme për trupin. Këto bishtajore janë shumë të përshtatshme për t’u përdorur në një gamë të gjerë pjatash, siç janë supat, sallatat, salcat dhe pjatat anësore, por edhe si pjatë kryesore.
Nutricionistët rekomandojnë konsumimin e tyre më shpesh për shkak të përfitimeve të shumta shëndetësore.
Konsumimi i rregullt i fasuleve dhe thjerrëzave ndihmon në uljen e kolesterolit, mbrojtjen nga kanceri i zorrës së trashë, stabilizimin e niveleve të glukozës dhe parandalimin e diabetit. Po ashtu, ato kontribuojnë në ruajtjen e një peshe të shëndetshme dhe rrisin marrjen e fibrave, hekurit dhe kalciumit.
Cilat bishtajore duhet të përfshijmë në dietën tonë?
Çdo lloj fasule ka vlera dhe shije të veçanta, duke e bërë atë një shtesë të shkëlqyer për çdo vakt. Në varësi të nevojave të dietës, mund të përfitoni nga proteinat, fibrat ose vitaminat që secila ofron. Ja disa sugjerime dhe këshilla për t’i përfshirë ato në ushqimet tuaja:
Thjerrëzat
Gjysmë filxhani me thjerrëza të gatuara ka 8 gram fibra, 9 gram proteina dhe është e pasur me vitamina B, hekur dhe magnez. Mund t’i shtoni në sallata, supa, kari, hamburgerë ose t’i përdorni si zëvendësues të mishit në salcën Bolognese.
Fasule të zeza
Gjysmë filxhani fasule të zeza të konservuara përmban 6 gram fibra dhe proteina, si dhe hekur, folate dhe tiaminë. Ato mund të përdoren në sallata, tortilla, pjekje ose hamburgerë.
Qiqra
Gjysmë filxhani qiqra përmban 6 gram fibra dhe 7,5 gram proteina dhe është e pasur me hekur, magnez, fosfor, acid folik dhe mangan. Qiqrat e konservuara mund të shtohen në sallata, mund të grijnë për sanduiç ose mund t’i piqni dhe t’i spërkatni me çokollatë të zezë për një ëmbëlsirë të shëndetshme.