Për të rritur marrjen e proteinave me ushqime të shëndetshme, është e rëndësishme të kuptoni sasinë e duhur të proteinave që duhet të konsumoni çdo ditë. Organizata Botërore e Shëndetësisë sugjeron që 15-20% e dietës ditore të përbëhet nga proteina. Marrja e tepërt mund të ketë pasoja për shëndetin, veçanërisht për ata me histori sëmundjesh.
Ja disa ushqime të pasura me proteina:
- Gjalpë kikiriku: 8 g proteina në 2 lugë gjelle
- Vezët: 6 g proteina në çdo vezë
- Sardelet: 25 g proteina në 100 g
- Qiqra: 19 g proteina në 100 g
- Gjoksi i pulës: 27 g proteina në 100 g
- Kosi: 18 g proteina në 100 g
- Gjizë: 13 g proteina në 100 g (për versionin e lehtë)
- Bajame: 20 g proteina në 100 g
- Karkaleca: 24 g proteina në 100 g
- Tofu: 9 g proteina në 100 g
- Oktapod: 30 g proteina në 100 g
- Mish viçi: 26 g proteina në 100 g
Këto ushqime janë të shkëlqyera për të rritur marrjen e proteinave në dietën tuaj.