Rastet e formimit të gurëve në veshka te fëmijët janë në rritje, dhe disa profesionistë të shëndetësisë e lidhin këtë fenomen me konsumimin e ushqimeve ultra të përpunuara. Megjithatë, disa ekspertë të tjerë mendojnë se faktorët gjenetikë, ushqyerja e dobët dhe mungesa e konsumit të mjaftueshëm të ujit mund të jenë shkaktarë të rritjes së këtij problemi.
Një studim i realizuar në vitin 2016, i botuar në Clinical Journal of the American Society of Nephrology, analizoi rastet e gurëve në veshka te adoleshentët në moshën 15-19 vjeç në Karolinën e Jugut, gjatë periudhës 1997-2012. Rezultatet treguan një rritje prej 28% te vajzat dhe 23% te djemtë gjatë një periudhe pesëvjeçare.
Ekspertët e shëndetësisë sugjerojnë se predispozita gjenetike mund të ketë ndikim, por prirjet më të forta të rritjes lidhen me zakonet ushqimore dhe stilin e jetesës. John S. Wiener, urolog pediatrik në Duke Health, thekson se dieta moderne, e pasur me kripë, ka ndikim të drejtpërdrejtë në shëndetin e veshkave. Sipas tij, kur veshkat eliminojnë natriumin, ato tërheqin kalcium, duke e rritur kështu rrezikun për formimin e gurëve në veshka.