Shteti slloven ka bllokuar dhe asgjësuar 3.2 ton speca të prodhuar në Shqipëri për shkak të niveleve të larta të kimikateve të zbuluara në to. Analizat e kryera zbuluan se dy fermerë nga qarku i Fierit i kishin përdorur tre insekticide, të cilat, përkundër së janë të miratuara nga Ministria e Bujqësisë dhe Bashkimi Evropian, ishin aplikuar në doza më të larta se ato të lejuara.
Specialisti agronom Agim Agolli ka theksuar se inspektorët e Autoritetit Kombëtar për Mbrojtjen e Bujqësisë (AKVMB) të kryesuar në terren identifikuan fermerët dhe konfirmuan përdorimin e tepruar të kimikateve. Pavarësisht shkeljeve, masat administrative për fermerët u përqendruan në një paralajmërim dhe jo në dënime. Agolli sqaroi se nëse këto shkelje përsëriten, fermerët mund të përballen me gjoba të rënda ose madje ndalime nga aktiviteti bujqësor.
Fermat në fshatin Zharrëz të Fierit, ku speçat u prodhuan, janë përballur me probleme të tjera, përfshirë rezistencën në rritje ndaj sëmundjeve për shkak të kushteve klimaterike. Kjo ka shtyrë fermerët të përdorin më shumë kimikate, duke i injoruar kohet e pritet të zhduken. Eksperti i bujqësisë Shpend Shahini ka theksuar se ky fenomen është shqetësues, dhe sugjeron se një zgjidhje e mundshme për këtë situatë është adoptimi i metodave të kontrollit biologjik.
Kontrolli biologjik përfshin përdorimin e organizmave të gjalla për të sulmuar parazitët, duke reduktuar kështu nevojën për përpunime kimike. Shahini pret që, nëse fermerët e pranojnë këtë qasje, mund të përmirësohet cilësia e produkteve dhe të minimizohen efektet negative mjedisore. Një gjë është e sigurt: përparimi në bujqësi kërkon të rishikohet mënyra se si fermerët e menaxhojnë aktivitetin e tyre, në mënyrë që të arrijnë një ekuilibër mes përfitimeve ekonomike dhe shëndetit të konsumatorëve dhe mjedisit.