Për të pasur një jetëgjatësi të rritur dhe të shëndetshme, nutricionistët rekomandojnë konsumimin e të paktën tre ushqimeve të caktuara në ditë, duke u bazuar në dietat e banorëve të Zonave Blu – rajone të botës të njohura për jetë të gjatë dhe nivele të ulëta të sëmundjeve kronike.
Pesë Zonat Blu janë: Okinawa (Japoni), Sardenja (Itali), Gadishulli Nicoya (Kosta Rika), Ikaria (Greqi) dhe Loma Linda (Kaliforni, SHBA).
Edhe pse dietat ndryshojnë mes tyre, të gjitha kanë disa elementë të përbashkët, si konsumi i ushqimeve me lëndë ushqyese dhe fibra, sidomos bimë, bishtajore dhe yndyrna të shëndetshme, ndërkohë që shmangin sheqerin dhe ushqimet e përpunuara.
Dan Buettner në librin e tij “The Blue Zones Kitchen”, liston 10 “ushqime super blu”, nga të cilat rekomandohet të konsumohen të paktën tre në ditë:
Fasule – të gjitha llojet: fasule të zeza, fasule pinto, fasule garbanzo, bizele syzeza, thjerrëza
Perimet jeshile – spinaqi, lakra jeshile, chard, majat e panxharit, majat e kopër
Patate të ëmbla
Arra – të gjitha llojet: bajame, kikirikë, arra, fara luledielli, arra braziliane, shqeme
Vaji i ullirit – jeshil, ekstra i virgjër është zakonisht më i miri (vini re se vaji i ullirit prishet shpejt, kështu që blini jo më shumë se furnizim për një muaj në të njëjtën kohë)
Tërshëra – Tërshëra irlandeze është më e mira, e gatuar ngadalë ose e prerë në feta
Elbi – në supa, si drithëra e nxehtë ose bluar për bukë
Fruta – të gjitha llojet
Çajra jeshilë ose bimorë
Shafran i Indisë – si erëz ose çaj.