Rastet e helmimeve të rënda nga bakteret Listeria në Evropë kanë shënuar një rritje të ndjeshme vitin e kaluar, sipas autoriteteve shëndetësore dhe të sigurisë së ushqimit. Një raport i Qendrav Evropiane për Parandalimin e Sëmundjeve (ECDC) dhe Autoritetit Evropian të Sigurisë së Ushqimit (EFSA) zbulon se gjatë vitit 2024 janë regjistruar mbi 3,000 infeksione me Listeria, me rreth 70% të rasteve që kërkuan trajtim në spital dhe një në 12 persona që humbën jetën.
Listeria është një tip bakterie që preferon ambiente të lagështa dhe të freskëta, dhe mund të jetë e vështirë për t’u eliminuar edhe me masa të forta të pastrimit. Sipas raportit, deri në 3% të ushqimeve të gatshme për t’u ngrënë kanë nivele të kontaminimit nga Listeria që tejkalojnë kufijtë e sigurisë të BE-së, me salsiçet e fermentuara si produktet më të kontaminuara.
Raporti gjithashtu analizoi infeksionet nga bakteret e tjera si Salmonella, Campylobacter dhe E. coli e prodhuar nga toksina Shiga. Gjatë vitit 2024, janë regjistruar 6,558 shpërthime të ushqimit, një rritje prej 14.5% krahasuar me vitin e kaluar. Sidoqoftë, numri i vdekjeve ka rënë gjatë këtij vitit.
Rritja e infeksioneve është e lidhur me ndryshimin e zakoneve të ushqimit, në veçanti me rritjen e konsumit të vakteve të gatshme për t’u ngrënë dhe me praktikën e papastër të trajtimit të ushqimit. Vegjetalet dhe produktet e tjera jo-ndryshuar kanë qenë përgjegjëse për numrin më të lartë të vdekjeve, ndërsa Salmonella ka qenë shkaku kryesor i shpërthimeve ndërkombëtare, sidomos me vezët dhe produktet e vezëve.
Agjencitë e BE-së e theksojnë se shumë vende anëtare nuk po bëjnë mjaftueshëm për të luftuar Salmonellën në fermat e pulave. Në vitin 2024, vetëm 14 vende arritën të përmbushin të gjitha objektivat për reduktimin e Salmonellës.
Për të mbrojtur veten nga infeksionet e ushqimit, qytetarët këshillohen të mbajnë frigoriferin në 5°C ose më poshtë, të hanë vakte të gatshme para datës së skadencës dhe të ndajnë ushqimet e gatuara dhe ato të papërpunuara. Grupet e cenueshme, si të moshuarit dhe gratë shtatzëna, duhet të shmangin ushqimet me rrezik të lartë.










