Shpesh debatohet nëse kafeja është e mirë apo e dëmshme për shëndetin. Ndërsa Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) e klasifikoi si kancerogjen të mundshëm në vitin 1991, studimet e mëvonshme nuk kanë konfirmuar lidhje të drejtpërdrejtë me kancerin. Përkundrazi, hulumtimet e fundit kanë treguar se kafeja ka përfitime të rëndësishme shëndetësore, përfshirë:
- Mund të ulë rrezikun e disa llojeve të kancerit.
- Zvogëlon rrezikun e Alzheimerit.
- Ndihmon kundër sëmundjes së Parkinsonit.
- Parandalon dëmtimin e ADN-së.
- Mbron zemrën duke zvogëluar fibrilacionin atrial dhe goditjet në tru.
Kafeja përmban antioksidantë dhe substanca me veti anti-inflamatore që ndihmojnë në parandalimin e dëmtimit qelizor. Studimet sugjerojnë që konsumimi i moderuar i kafesë lidhet me mbrojtjen e zemrës dhe funksionet e trurit, duke ulur rrezikun e sëmundjeve kronike. Ndaj, duke pirë kafe në mënyrë të moderuar, mund të përfitoni nga këto efekte pozitive për shëndetin tuaj.