Çokolata po përballet me një “barom candri” klimatik, pasi kushtet ekstreme të motit kërcënojnë të ardhmen e kultivimit të kakaos në shkallë globale. Rreth 60% e kakaos prodhohet në Afrikën Perëndimore, kryesisht në vende si Bregu i Fildishtë dhe Gana, ku temperaturat e ngrohta dhe reshjet e bollshme alternon me sezone të shkurtra të thatësirës. Megjithatë, gjatë dy viteve të fundit, prodhimi i kakaos ka rënë deri në 40%, duke shkaktuar rritjen e çmimeve të çokolatës në nivele që nuk ishin parë që prej viteve 1970, me ekspertë që e paralajmërojnë një botë pa kakao deri në vitin 2050.
Ndryshimet klimatike po rrisin intensityn e reshjeve ekstreme, duke ndikuar drejtpërdrejt në kultivimin e kakaos. Instituti Salata për Klimën dhe Qëndrueshmërinë i Universitetit të Harvardit thekson se ndjeshmëria e kakaos ndaj motit nuk është diçka e re, por ndryshimi i klimës po e përkeqëson situatën. Sipas kërkimeve, për çdo rritje prej 1℃ në temperaturën e ajrit, atmosfera mund të mbajë rreth 7% më shumë lagështi, gjë që rrezikon të shkaktojë përmbytje dhe ndotje të tokës.
Nën këtë presion ambiental, shkencëtarët e Universitetit Kombëtar të Singaporit janë angazhuar për të gjetur një zgjidhje. Ata po shqyrtojnë karobin, një bimë që rritet në Mesdhe dhe që është rezistente ndaj klimës dhe ka nevoja të ulëta për ujë. Megjithatë, shija e karobit nuk arrin të ngjasojë plotësisht me atë të kakaos, ndaj ekipi ka zhvilluar dy teknika për të përmirësuar shijen e saj, duke përdorur enzima për të shtuar acidin dhe ëmbëlsinë.
Kjo metodë është e pastër dhe kërkon përpunim minimal krahasuar me metodat e tjera që përdorin kimikate të rënda. Nëse metodat e përmirësimit të shijes miratohen gjerësisht, ato mund të “reduhojnë ndjeshëm” varësinë e industrisë së çokolatës nga kakaoja, duke e bërë atë më të qëndrueshme përballë ndryshimeve klimatike dhe sëmundjeve të kulturave. Manfred Ku, autori kryesor i studimit, thotë se qëllimi është të diversifikojnë përbërësit e përdorur për të krijuar alternativa për çokolatën, duke ofruar produkte që konsumatorët do të shijojnë dhe në të njëjtën kohë të përshtaten me sfidat ambientale.









