Shpenzimet për ushqim përbëjnë një nga kostot më të mëdha familjare në Europë, duke arritur rreth 11.9% të shpenzimeve totale në BE, ndërsa në vendet si Rumania, ky përqindje arrin deri në 20%. Çmimet e ushqimeve ndihen ndjeshëm në vende të ndryshme të Europës, ku indeksi i çmimeve të ushqimeve nga Eurostat ofron një mënyrë krahasuese. P.sh., nëse një shportë ushqimore mesatare është e vendosur në €100, një indeks mbi 100 tregon se vendi është më i shtrenjtë se mesatarja europiane.
Në vitin 2024, Maqedonia e Veriut klasifikohet si vendi më i lirë për ushqim në mesin e 36 vendeve europiane, me një shportë ushqimore që kushton €73, 27% më lirë se mesatarja e BE-së. Në anën tjetër, Zvicra ka çmimet më të larta, me ushqimet që janë 61.1% mbi mesataren europiane, me shportën në €161.1.
Në BE, Rumania (€74.6) parqet çmimin më të ulët, ndërsa Luksemburgu (€125.7) renditet më i shtrenjti. Po ashtu, vendet si Turqia (€75.7), Bosnja dhe Hercegovina (€82.5) dhe Bullgaria (€87.1) qëndrojnë nën mesataren e BE-së. Shqipëria (€98.7) dhe Serbia (€95.7) gjithashtu kanë çmime më të ulëta se mesatarja e BE-së.
Dallimet në çmime për shkak të kostove strukturore si kostot e prodhimit dhe integrimi i zinxhirëve të furnizimit e bëjnë situatën më të ndjeshme për familjet. Sipas Ilaria Benedetti, ekonomitë më të vogla dhe më të hapura përballen me rritje të çmimeve për shkak të ndikimeve të krizave globale dhe shtrënjtimeve të energjisë.
Përveç kësaj, diferencat në të ardhura dhe paga ndikojnë në çmimin e ushqimeve, me vende si Danimarka dhe Zvicra që kanë çmime më të larta për shkak të kostove të punës. Ndryshimet në taksat, veçanërisht TVSH-në mbi produktet ushqimore, gjithashtu kontribuojnë në këto dallime.
Rreth sigurisë ushqimore, Jeremiás Máté Balogh vëren se këto dallime çmimesh ndihen më fort te familjet me të ardhura të ulëta, që përballen me një barrë më të madhe, pavarësisht se në disa vende çmimet nominale mund të jenë më të ulëta. Kështu, çdo rritje çmimesh ka pasoja më të mëdha për ata me të ardhura më të ulëta.










