Tre biznese blegtorale, të angazhuara në blerjen dhe shitjen e gjësë së gjallë, kanë fshehur një shumë të madhe prej 10 milion eurosh fitime potenciale. Këto subjekte, të cilat kanë operuar në Kukës dhe Kavajë, kanë treguar në bilancet tregtare sasi të konsiderueshme mishi të blerë, por këto shifra kanë qenë të paqartë në përputhje me shitjet e realizuara. Shumica e tregtimit të këtij produkti ndaj konsumatorëve është realizuar pa dokumentim të duhur të faturave. Ky aksion për zbardhjen e situatës ka ardhur pas një denoncimi nga një qytetar i shqetësuar për praktikat e tilla.
Drejtoria e Hetimit Tatimor, në bashkëpunim me Task Forcën e Terrenit, ra për herë të parë në gjurmët e këtyre subjekteve, duke zbuluar edhe një tjetër kompani në Fier që po ashtu kishte shkelur legjislacionin tatimor. Krizës së informalitetit dhe evazionit fiskal në sektorin e bujqësisë i kontribuon jo vetëm shmangia e pagesës së taksave, por edhe rreziqe të tjera për konsumatorët, siç janë cilësitë e ulëta të produkteve ushqimore.
Sipas ekspertit të bujqësisë Ndoc Fasllia, qëllimi i këtyre kontrolleve shkon përtej thjesht luftës ndaj informalitetit; ato synojnë gjithashtu rritjen e të ardhurave për buxhetin e shtetit. Fasllia propozon që të ketë një koordinim më të ngushtë midis institucioneve tatimore dhe atyre që garantojnë sigurinë ushqimore, si Agjencia Kombëtare e Ushqimit (AKU) dhe Instituti i Shëndetit Publik (ISUV), për të plotësuar nevojat për një kontroll më efektiv.
Këto aksione të zbuluara deri tani, nga Administrata Tatimore, tregojnë se deri në vitin 2025 janë identifikuar më shumë se katër subjekte të mëdha blegtorale që kanë shkelur ligjin, një situatë që kërkon një vëmendje të vazhdueshme për të zgjedhur çështjet e informalitetit dhe për të siguruar cilësinë e produkteve ushqimore në vend.










