• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
E shtunë, 7 Qershor, 2025
  • Login
Iliria News
CityDent
  • KREU
  • Shqipëri
    • Aktualitet
    • Ekonomi
    • Politikë
  • Kosova
  • Rajoni
  • Bota
  • Analizë
  • Sporti
  • Showbiz
  • Video
  • Ekstra
    • Shëndeti
    • Kulturë
    • Teknologji
Asnjë rezultat
Shiko të gjitha rezultatet
  • KREU
  • Shqipëri
    • Aktualitet
    • Ekonomi
    • Politikë
  • Kosova
  • Rajoni
  • Bota
  • Analizë
  • Sporti
  • Showbiz
  • Video
  • Ekstra
    • Shëndeti
    • Kulturë
    • Teknologji
Asnjë rezultat
Shiko të gjitha rezultatet
Iliria News
Asnjë rezultat
Shiko të gjitha rezultatet
Kreu Ekstra

Bajrami po afron, receta tradicionale e bakllavasë hap pas hapi

28 Mars, 2025
tek Ekstra, Lajme
Share on FacebookShare on Twitter

Festa e Bajramit është vetëm dy ditë larg dhe përgatitjet fillojnë që më herët. Sipas traditës, për drekë Bajrami përgatiten disa ushqime të ndryshme dhe ëmbëlsira është kryesorja e tavolinës.

Përgjithësisht në vendin tonë përdoret shumë bakllavaja, prandaj këtu gjeni recetën e detajuar dhe hap pas hapi.

Përbërësit për brumin

Lexo edhe:

Ardit Gjebrea shpreh dëshirën: Dua të prezantoj “Kënga Magjike” me këtë vajzë

Ardit Gjebrea feston ditëlindjen mes miqve dhe familjarëve, ndan lajmin e bukur për vajzën e tij

1 kg miell

4 të verdha veze

2 gota ujë të vakët

100 ml vaj ulliri

1/2 lugë kafeje kripë

pak niseshte

Përbërësit për mbushjen

1 kg arra të qëruara

500 gr gjalpë i shkrirë

Përbërësit për sherbetin

1.7 kg sheqer

1.2 l ujë

1/2 limon

Përgatitja për Bakllava Shqiptare

Hedhim miellin e situr në tavolinën e punës. Hapim një gropëz në mes të miellit ku hedhim të verdhat e vezëve, filxhanin e vajit, kripën dhe ujin e ngrohtë. Fillojmë e ngjeshim me kujdes brumin. Nëse e shikojmë të nevojshme mund të shtojmë përsëri pak ujë të ngrohtë.

Vazhdojmë të ngjeshim brumin derisa të arrijmë një masë homogjene dhe të njëtrajtshme. Brumin e përgatitur e fusim në një qese dhe e lemë të pushojë përreth një orë.

Pasi ka kaluar një orë, marrim brumin e përgatitur dhe e presim në toptha të vegjël. Hedhim pak niseshte në tavolinën e punës dhe vendosim topin e vogël të brumit. E hapim me kujdes me okllahi (pec), derisa të arrijmë një petë të hollë.

Duhet të kemi kujdes që mos ti prishim apo çajmë. Petët duhet të jenë perfekte. Vazhdojmë kështu derisa të kemi mbaruar të gjithë brumin. Petët e përgatitura i vendosim me kujdes që të thahen pak.

Vendosja e petëve në tepsi

Pasi petët janë tharë pak i marrim dhe i vendosim një e nga një në një tepsi të lyer me gjalpë.

Duhet të kemi kujdes që çdo petë ta spërkasim me gjalpë sipër e pastaj të vendosim tjetrën. Pasi kemi vendosur rreth 6-7 petë hedhim sipër një shtresë me arra të grira. Vendosim petën sipër, e spërkatim me gjalpë, vendosim një petë tjetër, e lyejmë edhe këtë me gjalpë dhe shtrojmë përsëri një shtresë me arra.

Vazhdojmë në këtë mënyrë duke alternuar petët dhe arrat. Në fund e mbulojmë me 7-8 petë. Edhe petën sipër e lyejmë me gjalpë. E presim bakllavanë në copa në formë rombi.

E vendosim tavën me bakllava në furrë të nxehtë 150°C përreth 3 orë. 15 minutat e fundit të pjekjes e ngremë temperaturën e furrës në 200°C (koha e pjekjes varet edhe nga lloji i sobës).

Heqim bakllavanë nga furra dhe e lemë të ftohet.

Përgatitja e sherbetit të Bakllavasë

Në një tenxhere të thellë hedhim ujin. Pasi uji vlon hedhim sheqerin. E trazojmë mirë, shtojmë dhe një lugë lëng limoni i cili e ndihmon sherbetin që të mos të ngrijë pasi të ftohet. E vendosim sherbetin të ziejë derisa të shkrijë komplet sheqeri.

Përgatitja përfundimtare e Bakllavasë

Pasi bakllava shqiptare është ftohur komplet i hedhim sipër sherbetin jo shumë të nxehtë (rreth 80-85°C). E lemë të regjet mirë disa orë e më pas e shërbejmë bakllavanë në copa.

Tags: bajrambakllava

Nga Kategoria

Showbiz

Ardit Gjebrea shpreh dëshirën: Dua të prezantoj “Kënga Magjike” me këtë vajzë

7 Qershor, 2025
Lajme

Ardit Gjebrea feston ditëlindjen mes miqve dhe familjarëve, ndan lajmin e bukur për vajzën e tij

7 Qershor, 2025
Kryesore

‘Shpërthen’ në akuza Berisha: Komandanti i Gardës u shkarkua sepse doli lajmi i shtrimit urgjent në spital të Ramës

7 Qershor, 2025

Na ndiqni

Të fundit

Ndeshja Shqipëri-Serbi, publikohen formacionet

7 Qershor, 2025

Ndeshja Shqipëri- Serbi, nis hyrja e tifozëve në stadium

7 Qershor, 2025

Paloka: Berisha e nxori PD nga humnera ku ndodhej

7 Qershor, 2025

Akuzohen për menaxhimin e trafikut të drogës/ Në pranga katër persona, mes tyre një shqiptar

7 Qershor, 2025

Djegia e mbeturinave/ Berisha: Hapin sezonin turistik në Vlorë!

7 Qershor, 2025

Korruptoi një karabinier/ Zbulohet emri i shqiptarit të arrestuar në Itali që furnizonte me drogë zonën e Puglias

7 Qershor, 2025

A rrezikohet mandati i dytë i “Mundësisë” nga rinumërimi në Tiranë? Shehaj “Trondit” me deklaratën…

7 Qershor, 2025

Ardit Gjebrea shpreh dëshirën: Dua të prezantoj “Kënga Magjike” me këtë vajzë

7 Qershor, 2025
Iliria News

Iliria News është platformë mediatike e pavarur që synon të jetë tempull i lajmit të vërtetë dhe mendimit të lirë, kryesisht ndër shqiptarët, kudo ku ndodhen...

NIPT: M51315154P
REDAKSIA: [email protected]

Lexo sipas rubrikave

  • Aktualitet
  • Analizë
  • Bota
  • Ekonomi
  • Ekstra
  • Kosova
  • Kryesore
  • Kulturë
  • Lajme
  • Politikë
  • Rajoni
  • Shëndeti
  • Showbiz
  • Shqipëri
  • Sporti
  • Teknologji
  • Video

Na ndiqni

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

© 2025 iliria news. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Asnjë rezultat
Shiko të gjitha rezultatet
  • KREU
  • Shqipëri
    • Aktualitet
    • Ekonomi
    • Politikë
  • Kosova
  • Rajoni
  • Bota
  • Analizë
  • Sporti
  • Showbiz
  • Video
  • Ekstra
    • Shëndeti
    • Kulturë
    • Teknologji

© 2025 iliria news. Të gjitha të drejtat e rezervuara.