Në Evropë, ushqimet ultra-të përpunuara përbëjnë një pjesë të madhe të dietave tona. Në Itali dhe Rumaninë, deri në 14% e kalorive ditore të të rriturve vijnë nga këto ushqime, ndërsa kjo siguroni deri në 44% në Suedi dhe Mbretërinë e Bashkuar. Mirëpo, çfarë janë saktësisht ushqimet ultra-të përpunuara? Sipërmarrësi i ushqimit, Gunter Kuhnle, shpjegon se nuk ka një definicion të qartë, por shumica e ekspertëve i ndajnë ato në katër kategori sipas sistemit NOVA.
Dieta e pasur me këto ushqime është lidhur me probleme të shumta shëndetësore, përfshirë sëmundjet e zemrës dhe rrezikun e vdekjes së hershme. Megjithatë, disa studime tregojnë se dieta që përmban ushqime ultra-të përpunuara mund të ndihmojë në humbjen në peshë nëse është e balancuar. Kjo sugjeron se problemet shëndetësore lidhen më shumë me lehtësinë e konsumit të tepërt dhe përmbajtjen e lartë të sheqerit, kripës dhe yndyrës, se sa me procesin e përpunimit vetë.
Disa eksperta, si Sammie Gill, përfaqësuese e Shoqatës Britanike të Dietikëve, ofrojnë disa këshilla për të reduktuar konsumimin e ushqimeve ultra-të përpunuara. Së pari, rekomandohet blerja e ushqimeve natyrore, si fruta, perime dhe mish të qëndrueshëm. Një tjetër sugjerim është zëvendësimi i snack-eve me përbërës më të shëndetshëm, si jogurt të thjeshtë dhe drithëra integralë. Po ashtu, shtimi i ushqimeve me fibra është i rëndësishëm, përveç kombinimit të ushqimeve ultra-të përpunuara me ato natyrore, si shtimi i sallatave në vaktet e përgatitura.
Gill thekson se është e rëndësishme të mos ndiheni fajtor për konsumimin e disa ushqimeve ultra-të përpunuara, pasi fokusi duhet të jetë te dieta tuaj e përgjithshme afatgjatë, jo te një përbërës i vetëm. Kjo qasje e balancuar është kyçe për mirëqenien tuaj shëndetësore.