• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
E diel, 6 Korrik, 2025
  • Login
Iliria News
CityDent
  • KREU
  • Shqipëri
    • Aktualitet
    • Ekonomi
    • Politikë
  • Kosova
  • Rajoni
  • Bota
  • Analizë
  • Sporti
  • Showbiz
  • Video
  • Ekstra
    • Shëndeti
    • Kulturë
    • Teknologji
Asnjë rezultat
Shiko të gjitha rezultatet
  • KREU
  • Shqipëri
    • Aktualitet
    • Ekonomi
    • Politikë
  • Kosova
  • Rajoni
  • Bota
  • Analizë
  • Sporti
  • Showbiz
  • Video
  • Ekstra
    • Shëndeti
    • Kulturë
    • Teknologji
Asnjë rezultat
Shiko të gjitha rezultatet
Iliria News
Asnjë rezultat
Shiko të gjitha rezultatet
Kreu Shqipëri Aktualitet

Një histori suksesi! Flinte në stacion treni, sot një nga picierët më të mirë në Itali/ Prestigjiozja italiane artikull për shqiptarin 33-vjeçar

18 Janar, 2025
tek Aktualitet, Bota, Lajme
Share on FacebookShare on Twitter

“Majaja dhe mielli shpëtimi im”: Në Ditën Botërore të Picës, ky ushqim i dashur në mbarë botën tregon se si mund të bëhet edhe një simbol i rilindjes. Ky është tregimi i Endrit Rustemit, një picaiol me origjinë shqiptare që jeton në Brescia, dhe lidhjes së tij të veçantë me “steccën” (lopata për pica) e tij të pandashme.

I lindur në Fier, Shqipëri, në vitin 1991, Endrit erdhi në Itali kur ishte vetëm 9 vjeç, së bashku me nënën dhe dy motrat e tij. Muajt e parë në Itali i kaluan duke fjetur në Stacionin Qendror të Milanos. Më vonë, me ndërhyrjen e shërbimeve sociale, ai shkoi të jetonte në një qendër për të mitur në Brescia, ku u rrit dhe u formua deri në moshën madhore.

Pas kësaj, erdhi “takimi” i tij i parë me picën. Endriti filloi profesionin e picajolit në moshën 17-vjeçare, duke punuar në piceri të ndryshme në Milano, Bergamo dhe qytete të tjera italiane, deri kur hapi lokalin e tij në Brescia.

Lexo edhe:

Izolohen tri vatra zjarresh në vend, Ministria e Mbrojtjes thirrje qytetarëve për më shumë kujdes

Ndryshimet e klimës i “kushtojnë” shtrenjtë Europës, mbi 790 mld euro dëme që nga viti 1980

Sot, 33-vjeçar dhe baba i dy fëmijëve, ai rrëfen për Tgcom24 historinë e tij të “dashurisë” me picën dhe “steccën”, lopatën që përdoret për të marrë dhe shtrirë brumin e fermentuar, të cilën nuk e ndan kurrë nga vetja për më shumë se 10 vite.

“A të ka ndryshuar pica jetën?”

“Po, më shpëtoi, ashtu siç ndodh shpesh me ata që hyjnë në botën e gastronomisë, një botë që të jep mundësi për t’u rilindur dhe për t’u ngritur shoqërisht.”

“Si u bëre picaiol?”

“Mendoj se ishte fati. Që fëmijë në Shqipëri, me gjyshen, më pëlqente të përgatisja zepolina, një lloj petullash të vogla, që atëherë mund t’i përballonim në kushte të vështira. Më mahnisnin brumërat dhe aromat, të cilat më pas i rigjeta në picë. Puna ime e parë, pas 8 vitesh në një qendër për të mitur, ishte në një pizzeri, dhe ajo përvojë më formoi përgjithmonë.”

“A e kujton “takimin” tënd të parë me picën?”

“Po, këtu në Itali. Në atë pjatë ndjeva aromat dhe shijet që më kujtuan kuzhinën e fëmijërisë sime me gjyshen. Ishte si një udhëtim në të kaluarën dhe që atëherë e kam dashur dhe e dashuroj ende.”

“Cili është sekreti i një pice të mirë? Po sekreti i picës tënde?”

“Brumi i picës është shumë i thjeshtë. Por pas tij ka studime për produktet dhe miellin. Unë gjithmonë punoj mbi thjeshtësinë, sepse është më e vështira për t’u realizuar. Sekreti i picës sime? Përbërës të cilësisë së lartë dhe një brumë i fermentuar për 24-35 orë në temperaturë ambienti, sepse nuk preferoj frigoriferin. Përdor vetëm miell gruri të butë dhe Nobligrano në raport 70/30. Për shtresimin, përdor gjithmonë semola të rimacinuar për të dhënë më shumë krokantësi.”

“Cila është pica jote e preferuar dhe cila është më e kërkuara nga klientët?”

“E preferuara ime është marinara, një picë e thjeshtë, si stili im. Më e kërkuara nga klientët? Margherita është gjithmonë mbretëresha.”

“Po ‘stecca’ që konsideron fatin tënd të mirë?”

“Stecca është e pandashme për mua. Është e dëmtuar, e lidhur me shirit izolues, por nuk ndahem prej saj. Ishte dhurata e mësuesit tim, një picaiol i vjetër që më mësoi gjithçka. Më në fund, më la ta trashëgoj.”

“Nëse nuk do ishe bërë picaiol, kush do të ishte sot Endriti?”

“Është një pyetje që ia bëj vetes shpesh. Nuk kam bërë kurrë punë tjetër, por më pëlqen gastronomia dhe ëmbëlsirat. Gjithsesi, dua që gjithmonë ‘të kem duart në brumë’.”

Nga Kategoria

Aktualitet

Izolohen tri vatra zjarresh në vend, Ministria e Mbrojtjes thirrje qytetarëve për më shumë kujdes

6 Korrik, 2025
Bota

Ndryshimet e klimës i “kushtojnë” shtrenjtë Europës, mbi 790 mld euro dëme që nga viti 1980

6 Korrik, 2025
Aktualitet

Kosto e lartë, çmimi i ulët/ Fermerët tregojnë vështirësitë për të mbajtur “gjallë” bujqësinë

6 Korrik, 2025

Na ndiqni

Të fundit

Izolohen tri vatra zjarresh në vend, Ministria e Mbrojtjes thirrje qytetarëve për më shumë kujdes

6 Korrik, 2025

Ndryshimet e klimës i “kushtojnë” shtrenjtë Europës, mbi 790 mld euro dëme që nga viti 1980

6 Korrik, 2025

Kosto e lartë, çmimi i ulët/ Fermerët tregojnë vështirësitë për të mbajtur “gjallë” bujqësinë

6 Korrik, 2025

I nxehti veror përkeqëson shëndetin mendor: Mjekja psikiatre paralajmëron për rritje të rasteve, veçanërisht tek të rinjtë

6 Korrik, 2025

Japoni: Shtëpi që “ngrihen në ajër” gjatë tërmeteve, teknologjia që po sfidon natyrën

6 Korrik, 2025

Foshnja që shqetësoi publikun në “Squid Game 3” nuk është ajo që duket, ja e vërteta tronditëse pas saj

6 Korrik, 2025

“Te Milan po jetoj një ëndërr, nuk e mendoj largimin”

6 Korrik, 2025

Gruaja e presidentit Lula sulmoi TikTok-un, presidenti kinez bojkoton samitin e Brazilit

6 Korrik, 2025
Iliria News

Iliria News është platformë mediatike e pavarur që synon të jetë tempull i lajmit të vërtetë dhe mendimit të lirë, kryesisht ndër shqiptarët, kudo ku ndodhen...

NIPT: M51315154P
REDAKSIA: [email protected]

Lexo sipas rubrikave

  • Aktualitet
  • Analizë
  • Bota
  • Ekonomi
  • Ekstra
  • Kosova
  • Kryesore
  • Kulturë
  • Lajme
  • Politikë
  • Rajoni
  • Shëndeti
  • Showbiz
  • Shqipëri
  • Sporti
  • Teknologji
  • Video

Na ndiqni

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

© 2025 iliria news. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Asnjë rezultat
Shiko të gjitha rezultatet
  • KREU
  • Shqipëri
    • Aktualitet
    • Ekonomi
    • Politikë
  • Kosova
  • Rajoni
  • Bota
  • Analizë
  • Sporti
  • Showbiz
  • Video
  • Ekstra
    • Shëndeti
    • Kulturë
    • Teknologji

© 2025 iliria news. Të gjitha të drejtat e rezervuara.